Poliamid veya yaygın olarak naylon şeklinde adlandırılan PA malzeme, Ensinger tarafından talaşlı imalat için standart yarı mamul (levha, çubuk ve içi boş çubuk) şeklinde imal edilir. Genellikle naylon plastik tipleriyle bağlantılı 6, 66, 12 ve 46 gibi numaralar vardır. Bu numaralar, naylon polimerinin moleküler yapısıyla ilgilidir ve her bir yapının özellikleri farklı olacaktır. En yaygın poliamid plastikler çekme Naylon 6, döküm PA 6 ve Naylon 66 (PA66) şeklindedir.
Genel anlamda PA Naylon, düşük yoğunluğa ve yüksek termal stabiliteye sahip yarı kristal termoplastiktir. Üstün aşınma direnci, iyi sürtünme katsayısı ve çok iyi sıcaklık ve darbe özellikleri sayesinde poliamitler, en önemli ve kullanışlı teknik termoplastikler arasındadır.
Ambalaj Film Türleri
Ayrıca, naylon poliamid çok iyi kimyasal direnç sergiler ve özellikle yağa dirençli bir plastiktir. Bu özelliklerin mükemmel dengesi sayesinde; otomotiv parçaları, endüstriyel valfler, demiryolu travers izolasyon malzemeleri ve tasarımında yüksek dayanım, tokluk ve ağırlık azalması gereken diğer endüstriyel kullanımlar gibi uygulamalarda PA polimeri ideal olarak metalin yerini alan bir malzeme haline getirir. Naylon plastik, nem emme eğilimi gösterdiği için boyutsal stabilitesi diğer mühendislik plastiklerine göre daha zayıftır. Poliamid özellikleri sert ve tok PA 66’dan yumuşak ve esnek PA 12’ye kadar çeşitlilik gösterir. Poliamid ürünler tipine bağlı olarak farklı miktarlarda nemi emer ve bu durum, talaşlı işleme tabi tutulan bitmiş ürünün boyutsal stabilitesine ek olarak naylon özelliklerini de etkiler.
Dahası, ekstrüzyon ve döküm yoluyla üretilen naylon şekiller arasında belirgin bir fark vardır. Ekstrüzyon yoluyla tipik olarak daha küçük, daha yüksek hacimli talaşlı imalat parçaları elde edilirken, döküm yoluyla tipik olarak iç gerilim seviyeleri daha düşük olan düşük hacimli, daha büyük parçalar üretilir. Hem ekstrüde hem de döküm naylonlar, belirli özellikleri geliştirmek için dolgular kullanılarak modifiye edilebilir.
Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE)’nin özellikleri HDPE ile aynıdır. Ancak LDPE solvent ve madeni yağlara da az dayanıklıdır. Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) film kalınlığı 9 mikrondan (bağlayıcı film olarak) 0,25 mm’ye kadar (yapı film olarak) değişir. Genişlikler ise; 100 mm’den 1.000 mm’ye kadar değişebilir. Önemli film özellikleri içinde parlaklık, çeşitli darbelere karşı dayanıklılık, uzama, yırtılmaya karşı dayanıklılık ve çekme direnci, ısıl yapışma, baskı ve makine kullanım kolaylığı açısından işlenebilirlik vardır.
Plastik ambalaj filmi için çoğunlukla LDPE kullanılmaktadır. Çok dayanıklı ve şeffaf olup nispeten düşük seviyede su buharı geçirgenliğine sahip bulunmaktadır. Kimyasal olarak çok inerttir ve pratikte kokusuz ve tatsızdır. En önemli avantajlarından biri kolay yapışabilir olmasıdır. Bu nedenle laminasyon uygulamalarında ısıl olarak yapıştırma sağlamak için birleştirici olarak da kullanılır. Yüksek düzeyde bir yırtılma dayanıklılığına sahip olup darbeye karşı mukavemetlidir. Ayrıca asgari –50°C ve azami 70°C’ye kadar yaygın bir kullanım ısısı düzenleme niteliğine sahip bulunmaktadır.
Diğer taraftan düşük yoğunlukta PE film, oksijen, karbon-dioksit gibi gazlara karşı nispeten yüksek seviyede bir geçirgenliğe sahiptir. Bu nedenle oksidasyona karşı elverişli olan ambalaj için veya direkt bir film olarak vakum ambalajı için pek uygun değildir. Ayrıca birçok yağ türleri için geçirgendir. Düşük yoğunlukta PE ile ambalajlanan belli ürünlerin koku ve tadında kademeli olarak bir kayba uğrayıp uğramadığı kontrol edilmelidir. Kâğıt, mukavva, alüminyum folyo gibi malzemelerin yüzeyine kolayca kaplanabilirler.
LDPE film, flekso ve serigafi baskı yöntemleri ile basılabilmektedir. Yüzeyin ön işleme tabi tutulması pek zorunlu değildir. Düşük yoğunlukta polietilen, ambalajlı ekmek, dondurulmuş gıdalar, yağı alınmış süt, sosisler, parça etler ve ambalaj torbaları için kullanılmaktadır.
HDPE (Yüksek yoğunluklu PE ) (High density PE)
Şişirme film, şişirme kalıplama, enjeksiyon kalıplama veya diğer ekstrüzon işlemleri için çift modal ve tek modal. HDPE sınıfları, UV- stabilizasyon ve şişirme kalıplama kimyasal konteynırler için UN standartlarını karşılayan sertifikasyon mümkündür.
Sızdırmazlık, darbe veya yumuşaklık gibi özellikleri arttırmak için PE veya PP’nin modifikasyon için Plastomer’leri . Plastomer’ler geniş bir sınıf, yoğunluk ve komonomer’ler (kopolimer oluşturan bileşiklerden birileri yani: Etilen-Okten veya Bütan bazlı Polimer) sunarlar.